Miljövänligt att äta vilt

Köttproduktionens påverkan på vår miljö är en fråga som har blivit allt mer populär att diskutera bland politiker och beslutsfattare. Men vilka alternativ finns det om man vill göra sitt egna köttätande lite mer grönt?

älg

Studier som har gjorts har bland annat visat på att en vanlig ko har ungefär lika stor påverkan på växthuseffekten som en familjebil. Största boven i dramat är de gaser som kon själv producerar i mag och tarmsystemet. Dessa gaser har en extremt stark växthuseffekt, till och med högre än koldioxid.

Som tur var finns det båda goda och nyttiga miljövänliga alternativ. I Sverige har vi till exempel en möjlighet att jaga själva i naturen och på så sätt äta vilt. Även dessa djuren tar och släpper ut gaser från mag och tarmkanalen men det är något som skulle ske oavsett om vi åt djuren eller inte. Många av djuren producerar dessutom betydligt mindre gas per kilo kött än vad till exempel en ko gör. Viltköttet finns inte i en sådan stor mängd att den kan ta över all köttproduktion, du kan dock säkra din egna bit.

Börja jaga

Att börja jaga kräver lite arbete för att få rätt tillstånd och utrustning. Men förutom att ge dig en möjlighet att vara mer miljövänlig så får du även en trivsam fritidssysselsättning.

För att få jaga vilt i Sverige så krävs det att du har tagit jägarexamen.  För att få jägarexamen så krävs det att man går igenom fyra olika prov. Det första provet är teoretiskt och är något som man kan träna på själv eller gå på kurser för. De andra tre proven är praktiska prov där man skall bevisa att man kan hantera de olika vapentyperna som är tillåtna för jakt inom Sverige.

När man har genomgått alla proverna så kan man även söka vapenlicens genom polisen och får med dess godkännande rätt att äga jaktvapen. Det finns dock fortfarande en del saker man bör ha i åtanke. Kom till exempel ihåg att vapnet måste bevaras säkert i ett korrekt certifierat vapenskåp. Dessa finns i många olika storlekar, prisklasser och är en nödvändig investering inför första vapnet.

Om man inte vill ha något vapen själv så finns det även möjlighet att ansöka om ett så kallat lånetillstånd, även det hos polisen.

Slutligen behöver man även betala för det ”statliga jaktkortet” samt se till att ha tillgång till någon mark att jaga på. Antingen så kan man äga den själv eller så går man med i ett jaktlag.