Naturlig matlagning

0

Posted by admin | Posted in Matlagning, Vår natur | Posted on 08-09-2016

Att laga naturligt, utan så mycket fix och tillsatser, är det bästa sättet att laga mat. Vi får inte i oss en massa onödigt och får i oss mer mineraler och vitaminer i maten.

cooking_323791505

Paleo är en en diet och en livsstil som tar naturlig matlagning till det mer extrema. Tanken är att äta som man gjorde förr i tiden, ungefär en stenåldersdiet. Man ska äta som jägare och samlare. Det betyder att det finns en hel del som man ska välja bort ur sin dagliga diet:

Undvik alltså spannmål, mejerivaror, baljväxter, socker, hel- och halvfabrikat och självklart kemiska tillsatser. Inget av detta fanns naturligt för jägarna och samlarna.

Det kräver en del efterforskningar innan man får veta vad som ens proteiner och fröer består av, men många brukar bli chockade över vad deras mat egentligen består av. Och då är det mycket lättare att välja bort dessa produkter om man inte vill ha tillsatser och kemikalier i sin mat.

Det finns så klart mildare alternativ för dem som inte vill följa så pass strikta regler. Man kan exkludera halvfabrikat ur sin kost och istället försöka äta mer ekologiska och naturliga råvaror. Satsa på att äta kött från lokala källor och undvik mikromat, frysta rätter och undvik hårt processad mat såsom vitt bröd och pasta. Det finns flera unika sätt att laga mat på som är gott och spännande. Du kan exempelvis servera mat och laga mat på en saltsten för naturligt saltning och den kan även frysas och användas som serveringsfat för kalla rätter såsom sushi eller glass.

För att börja med Paleo kan det vara bra att ha några basvaror hemma.

  • Ekologiskt kött som betat gräs, gärna vilt och detta gäller för fläsk, nöt och fågel.
  • Fisk helst vild fångad
  • Skaldjur
  • Ägg
  • Örter
  • Kryddor
  • Rotfrukter
  • Grönsaker
  • Bär
  • Frukt
  • Kokosolja
  • Olivolja
  • Kokosmjöl
  • Mandelmjöl
  • Kokosmjölk
  • Fröer
  • Nötter
  • Kaffe
  • Te

Undvik baljväxter, mejeriprodukter, kemiska tillsatser, socker, samt hel- och halvfabrikat. När man handlar mat ska man tänka på att köpa varor som är så rena som möjligt och de får gärna vara ekologiska, då de inte blivit giftbesprutade.

Basen består först och främst utav rotfrukter och grönsaker, tillsammans med skaldjur, fisk, kött och ägg. Som komplement är då nötter, frukt, bär och fröer ska ses som tillbehör till kosten. Helst ska färska varor användas då man förlorar en del bra egenskaper vid frysning, men det är så klart bekvämt att ha mat tillhands i frysen.