Såhär städar du miljövänligt

Vi blir allt mer måna om att vara miljövänliga i vår vardag, och med all rätt. Det finns många små saker du kan tänka på om du också vill vara mer miljövänlig. Ett exempel gäller städning och de medel du använder dig av när du städar. Här får du tips på märken, städföretag och enkla knep som gör att du kan hålla din städning så miljövänlig som möjligt.

Välj rätt symboler när du köper medel

Ett första steg att börja bli mer miljömedveten när du städar är att välja rätt rengöringsmedel. Idag finns det ett stort utbud av medel, men långt ifrån alla är bra för miljön. Märkena Svanen och Bra Miljöval är två symboler att hålla utkik efter. Dessa är både bra för miljön och tär mindre på både dig och ditt hem. Samtidigt är de minst lika effektiva som andra städmedel utan miljömärkning.

Välj miljövänliga städföretag

Vill du anlita ett städföretag för att få hjälp med din städning i hemmet? Även här finns det mer eller mindre bra alternativ ur en miljösynpunkt. Assista är ett exempel på städföretag som endast använder sig av miljömärkta produkter, så som Svanen och EU Ecolabel. Dessa produkter får du med i startpaketet och du behöver alltså inte köpa dem separat.

3 miljövänliga husmorstips

Du behöver inte alltid köpa nya produkter när du ska städa hemma. Mycket av det som du kanske redan har i hemmet kan fungera som städmedel. Bakpulver och ättika är effektiva om du ska ta bort intorkat smuts på till exempel spisplattor eller i ugnen. Saften från en citron kan effektivt ta bort ingrodd smuts även i mikrovågsugnen. Behöver du nytt allrengöringsmedel? Blanda tea tree-olja med lite saft från en citron och vatten. Den här blandningen kan du använda till det mesta!