Tips för dig som ska ut och fixa i trädgården

Våren är här och med det även en hel del sysslor utomhus för att på bästa sätt förbereda inför de varmare säsongerna. Den som är van med trädgårdsarbete vet att det inte är ett lätt arbete, tvärtom handlar det i flera moment om en rejäl dos av fysisk aktivitet. Oavsett vilken typ av syssla det rör sig om bör man vara noga med att utföra arbetsmomenten på ett ergonomiskt och säkert sätt. Genom att använda rätt arbetsrörelser underlättar man för kroppen i sin ansträngning och förebygger värk och smärta som uppkommer just från felbelastning.

Ergonomi som ämne handlar om att ta hand om kroppen i alla fysiska moment för att undvika någon typ av skada. Det innebär att man använder kroppen på rätt sätt genom att jobba med en skonsam teknik för muskler och leder. Har man en god grundfysik brukar oftast kroppen klara av trädgårdsarbete bättre, så ett tips från coachen är att hålla sig i trim.

En annan metod som brukar hjälpa den som redan har ont i leder eller muskler är att ta hjälp av en legitimerad naprapat. Det kan du hitta mer om på nätet. De är utbildade för att ta hand om personer med skador som kan uppstå från just fysiska moment som trädgårdsarbete. Skulle man ha trädgårdsarbete som arbetssyssla kan en naprapat vara ett viktigt inslag i vardagen för att på bästa sätt ta hand om eventuella skador.

Klassiska moment inom trädgårdsarbete är att lyfta tyngre föremål så som lerkrukor eller stenpartier och det är just dessa som lätt kan generera skador på grund av felbelastning. En naprapat kan ge praktiska och handfasta tips för hur man enklast och mest skonsamt utför lyften. Även bevattning kan många gånger vara en fysiskt tuff ansträngning för din kropp. Det är bland annat av stor vikt att inte bära för mycket vatten på en och samma gång, två kannor i var hand är ett bra alternativ för att belasta kroppen jämnt.